Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Τα επόμενα 7 θαύματα του κόσμου! (ΦΩΤΟ)


Τα 7 θαύματα του κόσμου λειτουργούσαν ουσιαστικά σαν...
το Lonely Planet για την Αρχαία Ελλάδα. Η λίστα περιελάμβανε τα πιο επιβλητικά κτίρια της αρχαιότητας που έκοβαν την ανάσα. Χιλιάδες χρόνια μετά, μόνο ένα από αυτά εξακολουθεί να προκαλεί τουριστικό ενδιαφέρον, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, ενώ τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί και κάποια έχουν ξεχαστεί εντελώς. Η New7Wonders Foundation οργάνωσε διεθνές δημοψήφισμα το 2007 για να ανανεωθεί η λίστα. Όμως οι προσθήκες δεν ήταν όλες νέα κτίρια, αφού το Μάτσου Πίτσου, το Κολοσσαίο και το Ταζ Μαχάλ βρίσκονταν στον κατάλογο. Το site The Financialist συνέταξε τη λίστα με τα επτά θαύματα του μέλλοντος, η οποία περιλαμβάνει κτίρια που έχουν κατασκευαστεί όλα μετά το 2000. Τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη ήταν τεχνικά και αισθητικά. Απολαύστε τα και προγραμματίστε κάποια επίσκεψη.
1. Magnify Image Burj Khalifa, Ντουμπάι.
Αρχιτέκτονες: Adrian Smith, Skidmore, Owings & Merrill. Έτος κατασκευής: 2010. Είναι στη λίστα γιατί…είναι το ψηλότερο ανθρώπινο κατασκεύασμα στον κόσμο (160 όροφοι).
2. Magnify Image Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου (aka η Φωλιά του Πουλιού).
Αρχιτέκτονες: Herzog & de Meuron. Έτος κατασκευής: 2008. Είναι στη λίστα γιατί είναι το μεγαλύτερο ατσάλινο κατασκεύασμα στον κόσμο. Κεντρικό spot των Ολυμπιακών του Πεκίνου το 2008, Χωρητικότητα 91.000 θέσεων.
3. Magnify Image 30-St-Mary-Axe (aka Το Αγγουράκι), Λονδίνο.
Αρχιτέκτονες: Foster και συνεργάτες. Έτος κατασκευής: 2004. Είναι στη λίστα γιατί η μοναδική του αρχιτεκτονική και η σύγχρονη τεχνολογία αφήνουν ήλιο και αέρα να ανανεώνονται. Βρίσκεται στην οικονομική περιοχή του Λονδίνου, είναι 40όροφο και κέρδισε το Βραβείο της Βασιλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτόνων το 2004.
4. Magnify Image The Shard (Το Θραύσμα), Λονδίνο.
Αρχιτέκτονες: Renzo Piano. Έτος κατασκευής: 2012. Είναι στη λίστα γιατί είναι αμφιλεγόμενο από τη γέννησή του και μεταμόρφωσε την εικόνα του Λονδίνου από ψηλά.
5. Magnify Image Walt Disney Concert Hall, Λος Άντζελες.
Αρχιτέκτονες: Frank Gehry. Έτος κατασκευής: 2003. Είναι στη λίστα γιατί η υψηλή του αισθητική και ο περίπλοκος, ανατομικός σχεδιασμός του κέρδισαν το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker.
6. Magnify Image One World Trade Center (aka ο Πύργος της Ελευθερίας), Νέα Υόρκη.
Αρχιτέκτονες: David Childs (Skidmore, Owings & Merrill). Έτος κατασκευής: 2013 (υπολογίζεται). Είναι στη λίστα γιατί το κτίριο που αντικαθιστά τους Δίδυμους Πύργους, με την ολοκλήρωσή του θα είναι το ψηλότερο στο Δυτικό Ημισφαίριο και το τρίτο ψηλότερο στον κόσμο.
7. Magnify Image Κέντρο Επιστημών Phaeno, Wolfsburg, Γερμανία.
Αρχιτέκτονες: Zaha Hadid. Έτος κατασκευής: 2005. Είναι στη λίστα γιατί οι New York Times το αποκάλεσαν “το είδος του κτιρίου που αλλάζει ριζικά την εικόνα του μέλλοντος”. Η Hadid είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker!
43b
43c
43d
43i
43e
43f
43g
thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου