Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

PES 2013 – preview



Και να που ήρθε το τέλος του Ιούλη και φέτος… Η εποχή που κάθε χρόνο η κίνηση χαλαρώνει, η δουλειά το ίδιο, οι επισκέψεις προς τις παραλίες πυκνώνουν και ο κώδικας με το νέο PES σκάει για το πρώτο hands-on.

Το δισκάκι του παιχνιδιού λοιπόν μπήκε με συνοπτικές διαδικασίες στο PS3 και η ανάλυση των… μεταγραφών της Konami ξεκίνησε!
Δεν θα σταθώ στα όσα διατείνονται πως άλλαξαν οι Γιαπωνέζοι –θα ήταν προτιμότερο αυτό να γίνει κατά την παρουσίαση του παιχνιδιού. Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση, ήταν το νέο σύστημα άμυνας, σύμφωνα με το οποίο κρατώντας πατημένο το R2 και το Χ, είστε σε θέση να ανακόψετε την πορεία του επιτιθέμενου παίκτη. Με το Χ απλά τον παρακολουθείτε μένοντας σε απόσταση βολής ενώ με ένα διπλό πάτημα του ίδιου πλήκτρου, του «ορμάτε» χωρίς να μένετε τόσο εκτεθειμένοι όσο σε ένα τάκλιν. Με τον τρόπο αυτό οι άμυνες έβγαιναν ευκολότερα ενώ ακόμα κι όταν ο επιθετικός είχε μεγάλο ρεπερτόριο κινήσεων (βλέπε «Κρίστα»), ο παίκτης που καλείτο να τον ανακόψει είχε κάμποσες πιθανότητες –έστω κι αν αυτό γινόταν με φάουλ.

Στην αντίπερα όχθη, την επίθεση δηλαδή, επίσης παρατήρησα αλλαγές. Αλλαγές που σχετίζονταν με την επαφή παίκτη-μπάλας. Δηλαδή, όσο καλύτερα υποδεχόταν τη μπάλα ο παίκτης, τόσο πιο άμεσα μπορούσε να συνεχίσει την προσπάθειά του. Μου έτυχαν περιπτώσεις που εξ’ αιτίας ενός άσχημου κατεβάσματος της μπάλας, έπειτα από μια μεγάλη μπαλιά, έχασα την ευκαιρία για κάτι καλό διότι οι αντίπαλοι αμυντικοί είχαν προλάβει να πάρουν θέσεις.

Που σημαίνει ότι καθώς υποδέχεστε τη μπάλα, το πάτημα του R1 ή του R3 (ανάλογα την περίπτωση και με τον σωστό συγχρονισμό) είναι μονόδρομος. Αν θέλετε κάτι πιο… φαντεζί πάντως, υπάρχει το γνωστό «σομπρέρο» (πάτημα του R3 και κίνηση με τον αριστερό μοχλό)!
Από εκεί και πέρα και εδώ έχουμε διορθώσεις σε ό,τι αφορά τον τρόπο που ντριπλάρουν οι παίκτες. Η πιο απλή κίνηση που ο κάθε κατσαπλιάς μπορεί να εκτελέσει είναι το λεγόμενο «deft touch», η επαφή της μπάλας με τις τάπες (ή τη σχάρα) του παπουτσιού του παίκτη, προκειμένου να αποφύγει έναν αμυνόμενο χωρίς να αλλάξει κατεύθυνση –ενεργοποιείται απλά με το πάτημα του R1.

Στα θετικά προσμετρώ και τη δυνατότητα να γυρίσω τα πάντα (πάσες, σέντρες, σουτ) στο χειροκίνητο δίχως την παραμικρή βοήθεια/παρέμβαση της A.I. με το πάτημα του L2 μέσα στο παιχνίδι, ενώ με βόλεψε αρκετά και ο τρόπος με τον οποίο ζητούσα από τους συμπαίκτες μου να κάνουν κίνηση στον κενό χώρο. Θα το λάτρευα βέβαια αν μετά από έναν-δυο αγώνες, είχαν μάθει το παραμύθι και έκαναν τις κινήσεις αυτές μόνοι τους…
Σε γενικές γραμμές νομίζω πως το PES έχει βελτιωθεί. Συγκριτικά με το πισωγύρισμα του PES 2012, το PES 2013 παρουσιάζεται αρτιότερο, πιο ολοκληρωμένο και με πιο σαφείς προσανατολισμούς.

Χρειάζονται βέβαια περισσότερες ώρες ενασχόλησης μαζί του για να βγάλει κανείς πιο ξεκάθαρα και ασφαλή συμπεράσματα αλλά οι πρώτες εντυπώσεις που αφήνει δεν μπορούν παρά να είναι καλές. Πρώτο δείγμα θετικό λοιπόν με τις μεταγραφές να μοιάζουν δυνατές και την ομάδα να αφήνει υποσχέσεις εν όψει της σεζόν που ξεκινά σε λίγες εβδομάδες…
ΠΗΓΗ: byteme.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου