Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

4G δίκτυα με υψηλές ταχύτητες στο ίντερνετ και στην Ελλάδα

Ανεβάζουν ταχύτητα οι εγχώριες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες, αν και εν τω μέσω   
οικονομικής κρίσης, χαράσσουν επενδυτική ατζέντα για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων, που εξασφαλίζουν πολλαπλάσιες των σημερινών ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Νατάσας Φραγκούλη στην εφημερίδα «Κέρδος»,, η Cosmote «πέταξε το γάντι» στον ανταγωνισμό ανακοινώνοντας τα πλάνα της για την ανάπτυξη κινητού ευρυζωνικού δικτύου 4G τεχνολογίας LTE (Long Term Evolution).
Ηδη ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο των πιλοτικών δοκιμών, ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργαστηριακές δοκιμές απόδοσης του εξοπλισμού του εμπορικού δικτύου. Από την πλευρά της, η Wind Ελλάς, που «τρέχει» ευρύτατο επενδυτικό πλάνο για την πλήρη αναβάθμιση του 3G δικτύου της δηλώνει «LTE ready», ενώ και η Vodafone, που έχει τοποθετήσει στο επίκεντρο της προσοχής της τη βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας των δικτύων της, δεν σκοπεύει να μείνει εκτός νυμφώνος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάπτυξη του δικτύου 4G της Cosmote γίνεται με συνεργάτες την Ericsson και τη Nokia Siemens Networks (NSN), ενώ για την υλοποίησή του θα χρησιμοποιηθεί η συχνότητα των 1800 MHz. Οσον αφορά στην εμπορική του διάθεση, αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα γίνει το 2013, με την εταιρεία να προτίθεται να λανσάρει ακόμη και νωρίτερα την υπηρεσία, εάν όλα τα τεχνικά ζητήματα εξελιχθούν ομαλά.
Η Cosmote προχωρεί στη σταδιακή ανάπτυξη του νέου δικτύου 4G με την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού αρχικά σε επιλεγμένα σημεία. Το δίκτυο 4G επιτρέπει πολλαπλάσιες ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο, χρήση προηγμένων multimedia εφαρμογών όπως υψηλής ευκρίνειας (HD) Streaming και HD Video-Conferencing αλλά και αποστολή και λήψη μεγάλων αρχείων, βελτιώνοντας σημαντικά την εμπειρία των πελατών. Χαρακτηριστικό είναι πως, κατά μέσο όρο, οι χρήστες θα μπορούν να κατεβάσουν μία ταινία HD σε 2-3 λεπτά.


Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΌΣ


Η κίνηση της Cosmote σαφώς και δεν είναι άσχετη με τα επενδυτικά σχέδια, που έχει «στα σκαριά» ο ανταγωνισμός. Η Wind Ελλάς, για παράδειγμα, η οποία υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομών στη χώρα, για τον εκσυγχρονισμό του 3G δικτύου της, δεν έχει κρύψει τα σχέδιά της για την ανάπτυξη και 4G υποδομών. Στελέχη της έχουν ξεκαθαρίσει ότι με την αναβάθμιση του δικτύου 3G η Wind Ελλάς καθίσταται έτοιμη να υποστηρίξει και άλλες τεχνολογίες, για παράδειγμα υπηρεσίες 4G, καθώς για την εταιρεία η μετάβαση στην εποχή των υπηρεσιών τέταρτης γενιάς θα απαιτήσει μία απλή αναβάθμιση στο λογισμικό.
Οι θεωρητικές ταχύτητες που προσφέρει το νέο 3G δίκτυο της Wind αγγίζουν τα 42Mbps, ενώ οι πραγματικές ταχύτητες, κατά τη χρήση του δικτύου ξεπερνούν τα 21Mbps και είναι 800% υψηλότερες σε σύγκριση με τις επιδόσεις που είχε το δίκτυο πριν από τον εκσυγχρονισμό. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, που πραγματοποίησε ανεξάρτητη εταιρεία σε 87 σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι επιδόσεις του νέου δικτύου της Wind υπερτερούν των άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας με μέση ταχύτητα download τα 14,8Mbps.
Απο την πλευρά της, η Vodafone σαφώς και δεν σκοπεύει να αφήσει αναπάντητες της κινήσεις του ανταγωνισμού για αύξηση των παρεχόμενων ταχυτήτων. Η εταιρεία, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν θα λανσάρει εφέτος LTE ούτε καν πιλοτικό, τοποθετώντας τη σχετική κίνηση για το 2013.


ΠΙΛΟΤΙΚΆ


Θυμίζουμε ότι η Cosmote είναι η πρώτη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα που έχει υλοποιήσει πιλοτικό δίκτυο 4G τεχνολογίας LTE σε αστικό περιβάλλον με τις σχετικές δοκιμές σε εργαστηριακό επίπεδο. Κατά τις δοκιμές αυτές έχουν επιτευχθεί ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων άνω των 100 Mbps στη λήψη και 45 Mbps στην αποστολή. Παράλληλα, έχει αξιολογηθεί η επίδοση του δικτύου 4G σε πραγματικές συνθήκες και η συνύπαρξη - διαλειτουργικότητα με τα υφιστάμενα δίκτυα κινητών επικοινωνιών (2G & 3G), αξιολογώντας την αναβαθμισμένη εμπειρία στις υπηρεσίες που απολαμβάνει ο τελικός χρήστης.

tsekoutatoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου