Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

8 τρόποι… για να ζήσουμε στον ωκεανό!


Ένα από τα πολλά οράματα για το μέλλον αφορά στη ζωή των ανθρώπων στη μέση του ωκεανού, δεδομένου, μάλιστα, ότι οι ωκεανοί αποτελούν τα 2/3 της επιφάνειας του πλανήτη. Το μεγαλύτερο ερώτημα, όμως, είναι εάν αυτό το όραμα μπορεί να γίνει πραγματικότητα και με ποιο τρόπο. Μετά τη δημιουργία πλωτών νησιών και υποθαλάσσιων κτιρίων ανά τον κόσμο, υπάρχουν στα σκαριά πολλές φουτουριστικές πλωτές δομές που σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμες προκειμένου να φιλοξενήσουν όσους το επιθυμούν. Κι αν σας φαίνεται πραγματικά περιπετειώδες το γεγονός της διαμονής σας πάνω ή κάτω από το νερό, δεν έχετε παρά να διαλέξετε το δικό σας θαλάσσιο… ακίνητο από τα οκτώ που παρουσιάζονται στη συνέχεια…
1. Εξέδρες άντλησης πετρελαίου
perierga.gr - 8 πλωτές δομές για να ζήσουμε στον ωκεανό!
Εκτός από το ότι προσφέρουν απόλυτη ιδιωτικότητα, οι εξέδρες άντλησης πετρελαίου έχουν την προϋπάρχουσα υποδομή που απαιτείται για να κατασκευαστεί στην επιφάνειά τους κάτι μεγαλύτερο. Πάνω από 27.000 εξέδρες άντλησης πετρελαίου έχουν εγκαταληφθεί στον Κόλπο του Μεξικού και εάν γίνουν πράξη τα σχέδια των Ku Yee Kee και Hor Sue-Wern θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αυτάρκεις δομές, πλήρως εξοπλισμένες με συγκροτήματα κατοικιών και ερευνητικούς σταθμούς – ένα από τα πιο cool σημεία όπου θα μπορούσε να μείνει κανείς αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει στον… έξω κόσμο!
2. Πλωτές εξέδρες
perierga.gr - 8 πλωτές δομές για να ζήσουμε στον ωκεανό!
Κατοικίες, επιχειρήσεις, καταστήματα, μικρά πάρκα και χώροι άθλησης δημιουργούνται επάνω σε πλωτές εξέδρες, καλύπτοντας τις ανάγκες των κατοίκων, και με το παραπάνω. Ο αρχιτέκτονας Peter Thiel και το Seasteading Institute ελπίζουν να δημιουργήσουν σύντομα μια παρόμοια εξέδρα λίγο έξω από το Silicon Valley των ΗΠΑ, με όλα όσα απαιτούνται για «να ξεκινήσει μια νέα κοινωνία να ζει σε διαφορετικές συνθήκες, με νοσοκομεία, καζίνο, ξενοδοχεία, γραφεία και εμπορικά κέντρα. Οι «επιβάτες» θα μπορούν να απολαύσουν έναν νέο τρόπο διαβίωσης στα πλωτά σπίτια τους…», λέει ο ίδιος.
3. Τεχνητά νησιά
perierga.gr - 8 πλωτές δομές για να ζήσουμε στον ωκεανό!
Μπορεί το Ντουμπάι να έκανε ήδη την αρχή, δημιουργώντας τεχνητά νησιά από το πουθενά στο κέντρο της θάλασσας, αυξάνοντας παράλληλα πολλά χιλιόμετρα τις παραλίες του, όμως υπάρχουν και άλλα παράκτια κράτη που επιθυμούν να υλοποιήσουν κάτι παρόμοιο. Αν και πρόκειται για μια αρκετά ακριβή λύση, αυτά τα τεχνητά αρχιπελάγη είναι θεαματικά όμορφα και -πέραν των κατοίκων- μπορούν να φιλοξενήσουν τουρίστες από όλο τον κόσμο, κάνοντας πολύ συντομα απόσβεση των εξόδων.
4. Υπερωκεάνιες πολυκατοικίες
perierga.gr - 8 πλωτές δομές για να ζήσουμε στον ωκεανό!
Το μέλλον φαντάζει ιδιαίτερα φωτεινό γι’ αυτές τις πολυτελείς πλωτές… πολυκατοικίες που προσφέρουν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Αν και η ιδέα ξεκίνησε για να δημιουργηθεί ένα πλωτό ξενοδοχείο, στην πορεία πήγε μερικά βήματα παρακάτω, σε μια προσπάθεια των σχεδιαστών να δημιουργήσουν νέους χώρους διαμονής για τους κατοίκους του μέλλοντος. Τα πολυτελή Freedom Ship καιQueen Mary μπορούν κάλλιστα να χρησιμεύσουν ως πλωτές πόλεις, καθώς διαθέτουν εμπορικά κέντρα, καταστήματα, χώρους πρασίνου, γυμναστήρια, καφετέριες κ.λπ., ενώ τα διαμερίσματα δεν υπολείπονται σε τίποτα από αυτά που πατούν στο… έδαφος!
5. Υποβρύχια θέρετρα
perierga.gr - 8 πλωτές δομές για να ζήσουμε στον ωκεανό!
Αλλά γιατί να περιορίσετε τον εαυτό σας να διαμείνει μόνο στην επιφάνεια του νερού όταν μπορείτε επίσης να ζήσετε κάτω από αυτό; Αυτή ήταν και η ιδέα πίσω από την κατασκευή του διάσημου «Hydropolis Poseidon Mystery Island» – του πρώτου υποβρύχιου ξενοδοχείου στον κόσμο που κατασκευάζεται στο Ντουμπάι. Το «Hydropolis» θα περιλαμβάνει 220 δωμάτια, ένα εμπορικό κέντρο, τρία εστιατόρια και ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας για την προστασία έναντι των τρομοκρατών. Στο ίδιο μήκος κύματος και το «Poseidon», ένα τουριστικό θέρετρο 200 ​​εκατομμυρίων δολαρίων που είναι προγραμματισμένο να χτιστεί κοντά στα νησιά Φίτζι. Αν και πολύ μικρότερες από ό,τι το «Hydropolis», συναγωνίζεται επάξια την εκπληκτική θέα σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς κοραλλιογενείς υφάλους του κόσμου.
6. Πλωτά σπίτια
perierga.gr - 8 πλωτές δομές για να ζήσουμε στον ωκεανό!
Η ανάγκη για βιώσιμα πλωτά σπίτια παρουσιάζεται όλο και μεγαλύτερη τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις χώρες όπου η αύξηση των επιπέδων της θάλασσας μπορεί να καταστρέψει ολόκληρες παραθαλάσσιες κατοικημένες περιοχές. Και ήδη υπάρχουν αρκετοί αρχιτέκτονες ανά τον κόσμο που δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ο Ολλανδός σχεδιαστής Koen Olthuis και η εταιρεία του Waterstudio αναλαμβάνουν με αξιώσεις το σχεδιασμό πλωτών κατασκευών, συμπεριλαμβανομένων σπιτιών, και πολυκατοικιών. Υπάρχει επίσης το έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Giancarlo Zema – το περίφημο Trilobis, κάτι μεταξύ θαλαμηγού και πλωτής κατοικίας. Με λιανική τιμή πώλησης τα 5 εκατομμύρια δολάρια, έχει σχεδιαστεί να φιλοξενεί έως και έξι άτομα, ενώ έχει τη δυνατότητα να σταθμεύσει όπου επιθυμείτε. Για όσους οι διακοπές συνεχίζονται όλο το χρόνο…
7. Θαλάσσιοι πύργοι
perierga.gr - 8 πλωτές δομές για να ζήσουμε στον ωκεανό!
Η κατασκευή ενός πύργου στη θάλασσα που θα μοιάζει με τη φανταστική δομή που απεικονίζεται στην ταινία«The Life Aquatic» μπορεί να φαντάζει όνειρο τρελό, όμως ο Ιταλός αρχιτέκτονας Giancarlo Zema (ξανά!) έχει ορισμένα σχέδια στα σκαριά. Με την ονομασία Neptus 60 Habitat Cliff, ο πύργος θα έχει γερές βάσεις στο βυθό του ωκεανού και θα επεκτείνεται αρκετά μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες κατοίκων, ερευνητών αλλά και τουριστών. Χτισμένος δίπλα σε έναν βράχο, ο πύργος θα περιλαμβάνει διαμερίσματα, ασανσέρ, έναν κοινόχρηστο χώρο εστίασης, κατάστρωμα παρατήρησης (περίπου 20 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), αποβάθρα αλλά και έναν υποβρύχιο χώρο για την παρατήρηση της υποθαλάσσιας ζωής.
8. Πλωτές πόλεις
perierga.gr - 8 πλωτές δομές για να ζήσουμε στον ωκεανό!
Το καλύτερο! Φιλικές προς το περιβάλλον κατασκευές που θα επιπλέουν στο νερό, ικανές να υποδεχτούν μέχρι και 50.000 κατοίκους, οι πόλεις που οραματίζεται ο Βέλγος αρχιτέκτονας Vincent Callebaut σε συνεργασία με την εταιρεία Lilypad είναι πέρα από κάθε φαντασία.  Με αφορμή την αντιμετώπιση τεσσάρων περιβαλλοντικών προκλήσεων (έλλειψη γλυκού νερού, αλλαγή κλίματος, βιοποικιλότητα, καλή υγεία), ο Callebaut σχεδίασε μια φιλική προς το περιβάλλον πλωτή πόλη, η οποία, μάλιστα, θα λειτουργεί με υποδειγματική αυτάρκεια. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -ηλιακή, θερμική, φωτοβολταϊκά, αιολική, υδραυλική, παλιρροϊκή κ.λπ.- θα παράγουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι θα καταναλώνει, ενώ θα ανακυκλώνει όλα τα απόβλητά της. Επιπλέον, η πόλη θα είναι σε θέση να υποστηρίξει μια μεγάλη ποικιλία φυτών και ζώων, ενώ θα διαθέτει και λιμνοθάλασσα! Είπατε τίποτα;
perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου